Dansoefentherapie

Dansoefentherapie is een specialisatie binnen de oefentherapie die geheel gericht is op professionele en/of amateur dansers. Bijvoorbeeld voor dansers die een dansblessure hebben opgelopen en/of moeten revalideren na een operatie. Voor dansers die een topprestatie willen neerzetten en zich daarop willen voorbereiden, zodat dansblessures voorkomen kunnen worden. Maar ook voor het beter presteren binnen het dansen zoals het verbeteren van je houding, techniek, algehele en romp stabiliteit, conditionele eigenschappen, kracht, lenigheid, coördinatie, snelheid en lichaamsbesef.

Oefentherapie wordt vergoed vanuit de zorgverzekering!

Marcia de Korte Bugar, Oefentherapeut Mensendieck en ex-danseres van het Internationaal Dans Theater biedt oefentherapie voor dansers. Een oefentherapeut die zelf een ruime professionele danservaring heeft gehad, begrijpt waar de klachten vandaan komen en weet als geen ander hoe een danser gecoacht moet worden in zijn revalidatieproces door middel van gespecialiseerde oefentherapie. Oefentherapie richt zich op ’t veranderen van houding en beweeggedrag, daarom is deze wijze van therapie zo effectief ten opzichte van overige therapieën.

Voor wie is dansoefentherapie 

Dansoefentherapie en dansrevalidatie is bedoeld voor professionele en amateur dansers van alle niveaus, alle dansstijlen en alle leeftijden die klachten hebben aan het bewegingsapparaat zoals;

 • Dansblessures door pech, overbelasting, groei of techniekfouten
 • Optimaliseren van houding en bewegingsgedrag
 • Spanningsklachten en bewegingsangst
 • Optimalisatie danstechniek
 • Rompstabiliteit, knie, enkel, voet en schouderstabiliteitvergroten
 • Vergroten flexibiliteit
 • Advies en blessurepreventie
 • Advies danstraining  en begeleiding trainingsprogramma’s
 • Eerste Hulp Bij  Dans Ongevallen en acute blessures
 • Overige dansgerelateerde klachten

Behandeling

Na een vragengesprek krijgt de volgt er een lichamelijk onderzoek en wordt de danser gescreend bij t maken van dansgerelateerde bewegingen. Er wordt gekeken naar waar spieren en gewrichten worden overbelast. De dansoefentherapeut van B4Balance dansoefentherapie begrijpt goed wat er tijdens dansen gebeurt en snapt daarom hoe je geblesseerd bent geraakt. Op basis van je persoonlijke situatie, doelen en de context wordt een behandelplan en/of revalidatieschema op maat voor je opgesteld.

De behandeling van dansoefentherapie bestaan uit oefenprogramma’s. Het belangrijkste bij oefentherapie Mensendieck is dat de danser het nieuwe gezondere bewegingspatroon leert in te zetten tijdens danslessen, repetities en dansvoorstellingen. Gedurende het behandeltraject worden er test- en meetmomenten gehouden. Dit om de vorderingen in kaart te brengen en het behandeltraject eventueel bij te stellen. De resultaten worden vastgelegd.

Doelstellingen van dansoefentherapie

 • Beter presteren in de dans soort welke wordt beoefend
 • Zowel mentaal als fysiek
 • Hulp bij dansgerelateerde klachten

“DE ROL VAN DANSOEFENTHERAPIE BINNEN DE DANSWERELD”

Dansers maken dagelijks lange en fysiek zware uren om de technieken van de dans zich eigen te maken. Het professionele dans vak stelt, naast artistieke ook niet te vergeten hoge fysieke en mentale eisen. Met specifieke aandacht voor houding, training, belasting en belastbaarheid kunnen problemen nu en op latere leeftijd voorkomen worden. De oefentherapeut met specialisatie dans kan hierbij een belangrijke rol spelen, zodat blessures voorkomen kunnen worden en/of de dansblessures kunnen genezen.

De dansoefentherapeut van B4Balance dansoefentherapie kan een danser begeleiden, ondersteunen en samen op zoek gaan naar een betere balans tussen belasting en belastbaarheid. Tevens zal de gespecialiseerde dansoefentherapeut helpen bij het verbeteren de danstechnische uitvoering van bewegingen. De danser zal hierbij eerst bewust moeten worden van wat er verkeerd gaat. De oefentherapeut is expert op het gebied van bewegen en kan zien waar een beweging ingezet wordt. Het bewegingsverloop wordt geobserveerd. Welke spieren worden gebruikt en is dat een gunstige of ongunstige belasting voor deze danser. Vervolgens wordt de beweging en/of het spiergebruik op het lichaam van de danser aangepast. Dit draagt bij aan de zelfredzaamheid en zodoende kan het optimale uit het lichaam  van de danser gehaald worden.

Directe toegankelijkheid bij dansoefentherapie en verzekeringen

Sinds 1 juli 2008 heb je geen verwijzing meer nodig van de huisarts of specialist om naar een oefentherapeut te gaan. Zorgverzekeraars vergoeden de behandelingen tot 18 jaar uit het basispakket en boven de 18 jaar vanuit de aanvullende verzekering. Vraag het je zorgverzekeraar.

Wilt je meer informatie of wil je een afspraak maken, dan kan je contact opnemen met oefentherapeut Marcia de Korte Bugar via tel: 06 450 44 450 of mail naar: info@b4balance.nl.

je kan ook het contactformulier op de website invullen, er wordt dan contact met je opgenomen.

Downloads